Cum sa scrii si sa vinzi un eBook

          Fie ca ai un sfat folositor si doresti sau il vinzi,sau poate ca doar iti doresti sa te faci auzit,procesul de scriere al unui eBook si vanzarea de copii online este un proces simplu si ieftin de a te autopublica.Citeste pasii din acest curs si o sa inveti cum sa scrii si sa publici primul tau eBook.

         1.Scrierea eBook-ului.
        1.Iti trebuie o idee.
        In mare parte eBook-urile nu sunt cu nimic diferit de cartile obisnuite,exceptand mediul in care sunt publicate,asa ca cel mai important pas pe care trebuie sa il faci pentru a scrie primul tau eBook e sa iei decizia ca iti doresti acest lucru si apoi sa dezvolti o idee si sa incepi sa scrii. 
         Cei dintre voi care doresc sa scrie o carte de fictiune ve-ti fi nevoiti sa petreceti mai mult timp pentru a avea cateva idei principale de la care sa porniti initial.
         Formatul eBook-urilor are avantajul de a fi nu doar accesibil pentru personele care doresc sa se autopublice dar si faptul ca de obicei sunt povestiri scurte,sau tutoriale,etc.Asa ca daca doresti sa exprimi o idee simpla in cateva pagini nu te sfii sa o faci.

                  
         2.Dezvolta-ti ideea.
          Poti incepe cu ideea de baza,pe care o scrii pe o foaie de hartie si apoi te gandesti la diferite aspecte ale ideii tale initiale.De exemplu,sa spunem ca vrei sa scrii o carte despre cum sa iti deschizi o cafenea.In acest caz,poti incepe sa iti notezi "Costurile de infiintare a firmei","Taxe si licente","Modalitati de atragere a clientelei","Costuri",si asa mai departe.
         3.Fii atent la detalii.
         Dupa dezvoltarea ideii de baza ar trebui sa ai suficient continut la indemana pentru a incepe sa scrii.Acum organizeaza-ti informatiile in asa fel incat sa aiba sens pentru tine.Gandeste in asa fel incat sa fii constient de ce isi doresc posibili cititori sa stie prima data si incadreaza-ti continutul informational de baza in introducere eBook-ului.De indata ce ai reusit sa faci acest lucru poti continua prin concepte mai avansate insa cu grija,astfel incat,sa nu ii pierzi pe cititori.
         Fiecare paragraf pe care il scrii poate sfarsi prin a reprezenta un capitol in cartea ta,ceea ce e foarte bine,pentru ca trebuie sa-ti reamintesti ca nu scrii o carte de sute de pagini ci un eBook care poate avea si 20 de pagini,important e ca actiunea sau informatia sa atraga cititorul.Daca consideri ca e nevoie sa imparti si capitolele in subcapitole pentru o mai mare claritate e foarte bine,deoarece eBook-urile bine structurate cu siguranta vor atrage review-uri de calitate atunci cand iti incarci cartea pentru a incepe sa o vinzi.

        
         
          4.Incepe sa scrii.
          Pentru inceput nu este cazul sa iti faci griji in privinta titlului,aspecte stilistice,tabele cu continut,etc,important este sa incepi sa scrii,deci scrie!
          E posibil sa ti se para mai usor sa sari peste introducere si sa incepi cu cuprinsul,sa scrii un capitol la alegere,e foarte bine,trebuie doar sa fii constient de faptul ca nu exista o metoda pentru orice,poti improviza si sa scrii un eBook intr-o maniera originala,care te reprezinta.
          Inca un lucru foarte important de care trebuie sa tii cont este ca sa scrii o carte,chiar si o carte de 20 de pagini,iti ia ceva timp,ceea ce face diferenta este perseverenta.Fa-ti timp in fiecare zi sa scrii,sau ca sa ai o limita,iti poti seta un numar de cuvinte pe care doresti sa il scrii zilnic,in unele zile te vei simti inspirat si in altele deloc inspirat,insa continua sa scrii.
          Vei avea momente in care orice ai face simti ca nu ai idei de ati continua cartea insa asta iti va deschide mintea si inainte sa-ti dai seama cuvinetele vor veni de la sine.
          5.Reciteste si scrie din nou.
          Dupa ce ai terminat de scris propria carte,ar fi indicat sa astepti cateva zile,chiar si o saptamana,si apoi sa recitesti cartea din perspectiva unui critic.Fii atent la cum sunt organizate capitolele si subcapitolele si daca au sens pentru tine foarte bine,daca nu incearca sa schimbi ce nu iti place.
          Uneori o sa observi ca anumite pasaje isi au locul intr-o alta faza a actiuni decat cea initiala.
          Dupa ce este multumit cu ordinea in care sunt plasate informatiile in cartea ta,citeste fiecare capitol cu scopul de a-l edita si de aduce imbunatatiri acolo unde consideri ca este necesar.
          Cum procesul de scriere,asa cum spuneam,dureaza ceva timp,la fel este in cazul editarii textului.In privinta editarii,se spune ca cheia succesului este stergerea in sine,asa ca daca dupa recitire consideri ca ai exagerat cu anumite detalii intr-un anumit capitol incepe sa stergi.
           6.Adauga detaliile lipsa.
           Odata ce ai terminat de scris si editat continutul principal al eBook-ului tau este timpul sa ii alegi un titlu.In cazul unora dintre carti titul incepe sa aiba sens dupa ce citesti cartea in sine.De exemplu,"Cum sa infiintezi o cafenea" poate fi o alegere sigura pentru un titlu.
           La rubrica bibliografie a cartii tale,poti sa adaugi sursele de unde te-ai inspirat,daca inspiratia ta au fost prietenii,poti sa adaugi la inceputul cartii o mica introducere pe o pagina goala,cu multumiri catre:"si aici adaugi prieteni care te-au inspirat".
           7.Fa-ti coperta.

 
           Dupa cum bine stim,o unealta foarte importanta in ceea ce priveste succesul unui eBook este coperta.Chiar daca este o coperta digitala acesta este primul lucru pe care cumparatorul il vede.Iti poti face o coperta atragatoare prin abilitati proprii,sau daca nu vrei sa pierzi timp cu acest pas poti angaja pe cineva sa faca asta pentru tine,o solutie ar fi sa cauti pe Fiverr persoane care se ocupa cu asa ceva si pentru doar 5$ poti obtine o coperta atragatoare.Daca doresti sa folosesti imagini de pe net fii sigur sa ai permisiunea autorului inainte sa faci acest lucru.
           8.Ofera eBook-ul prietenilor.
           Dupa ce ai finalizat procesul de scriere al eBook-ului ar trebui sa incepi sa il oferi prietenilor,rudelor,vecinilor,etc.Fii sigur ca dupa ce il citesc ii intrebi urmatoarele lucruri,la care bine-nteles poti adauga si tu alte intrebari cu posibile curiozitati personale.
           - Ce parere ai despre carte?
           - Ce ti-a placut cel mai mult?
           - Ce nu ti-a placut?
           - Ce consideri ca ar trebui sa modific?
 
            9.Tine cont de feedback si inbunatateste-ti cartea inainte sa o publici.
            Daca observi ca in urma feebback-ului sunt mai multe persoane care nu au fost de acord cu un anume pasaj,capitol din carte,ar trebui sa te gandesti la a renunta la acel capitor,insa daca tie iti place si consideri ca isi are locul in cartea ta atunci pastreaza-l.

       2.Publicarea eBook-ului.  


            1.Rezumatul cartii.
            Cu cat informatiile din rezumatul cartii tale sunt mai clare si mai atragatoare pentru cititor cu atat sansele tale sunt mai mari in a incepe sa vinzi.
                             2.Priveste din perspectiva cititorilor.
            Incearca sa identifici publicul tinta,persoanele care crezi ca vor fi interesate de cartea ta bazat pe titlu si informatiile din descrierea cartii.Pune-ti intrebari ca:Ma adresez persoanelor tinere sau tuturor categoriilor de varsta? Doresc aceste persoane sa achizitioneze eBook-uri online? Nu ai nevoie de un expert,doar incearca sa anticipezi.Aceste informatii vor ajuta in strategia ta de marketing cu scopul de a vinde cat mai multe copii posibil.
            3.Alege o platforma unde sa-ti publici cartea.
            Sunt destul de multe metode prin care iti poti publica propriul eBook,care variaza in functie de niveul de securitate,comisionul pe care il obtii pentru fiecare copie vanduta,etc.Ia in considerare fiecare platforma posibila si alege-o pe cea care crezi ca iti va aduce cei mai multi bani.
            4.Publica pe Amazon KDP.
            Denumirea cel mai des intalnita pentru aceasta platforma este Amazon's Kindle Direct Publishing (KDP).KDP iti permite sa iti formatezi si sa iti publici eBook-ul gratis pe platforma Kindle.Toate persoanele care folosesc KDP pentru a-si descarca carti vor avea de asemenea acces la cartea ta.Daca alegi aceasta optiune vei pastra 70% din pretul pe care il atribui cartii tale in momentul incarcarii pe platforma.
            5.Ia in considerare si celelalte posibile platforme de publicare.
            Platforme ca Lulu,Booktango,Smashwords sunt de asemenea posibile variante in procesul de ati publica propriul eBook.
            6.Fii constient de posibilele costuri neprevazute.
            Pentru fiecare platforma profesionala pentru publicarea de eBook-uri(includem aici si KDP),este necesar sa publici cartea intr-un anumit format.Sunt servicii care te pot ajuta cu formatarea cartii insa acestea percep intotdeauna o taxa,e mult mai ieftin sa faci asta chiar tu,dar trebuie sa inveti regulile de formatare ale platformei pe care o alegi pentru publicare.
            Nu lucra niciodata cu o platforma care nu te lasa sa iti alegi propriul pret pentru cartea ta,ca o regula generala,statisticile arata ca eBook-urile care produc cel mai mare profit sunt cele cu preturi cuprinse intre 0.99$ si 5.99$.
            7.Promoveaza-ti eBook-ul.
            Odata ce ti-ai publicat eBook-ul si e gata de vanzare e timpul sa ii faci si publicitate.Sunt diferite servicii pe internet care te pot ajuta in promovarea cartii la scara larga insa trebuie sa platesti pentru acest lucru,daca consideri ca ai o carte care poate deveni best seller atunci nu te sfii sa procedezi in asa fel.
            Daca doresti sa iti promovezi cartea prin forte proprii atunci ai destule variante de asemnenea,poti sa incepi cu facebook,instagram,twiter,daca ai un blog poti scrie un articol in care sa iti promovezi eBook-ul si sa atasezi un link care sa directioneze cititorii catre pagina de unde poate fi cumparata.

        Pot vinde un eBook in limba Romana?
           E o intrebare la care probabil multi dintre voi doriti sa stiti raspunsul,si da,poti publica si in limba Romana,o platforma care accepta eBook-uri in limba Romana este EDigitala.ro,cum probabil va imaginati publicarea de eBook-uri in limba Romana te limiteaza destul de mult in ceea ce priveste numarul de posibili cumparatori insa nu este capat de lume.Cu sigurata daca ati scris deja propriul eBook puteti incepe prin a il publica in limba Romana si apoi cu cateva zeci de lei cumparati serviciile unei persoane sa va traduca cartea in limba engleza si in acest fel aveti acces la toate celelalte platforme.

Si daca tot esti interesat sa scrii un eBook ar fi bine sa stii si sa il promovezi. Asa ca poti sa arunci o privire pe acest articol ce contine un top al celor mai bune carti despre marketing.

De asemenea, daca esti interesat de ceva mai multe informatii, genul de informatii pas cu pas iti recomand sa cumperi aceasta carte de pe Amazon. Carte dupa care eu ma ghidez de fiecare daca cand vreau scriu un eBook. 
Cartea despre care vorbesc este How to Write an eBook: In Less Than 7-14 Days That Will Make You Money Forever!
Cartea este scrisa in limba engleza si costa doar 2.99$ (aproximativ 12 RON).

Sper ca ti-am fost de ajutor!

 
                
         
            
            
 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum Sa Iti Faci Un Site/Blog - Pas Cu Pas

Ghid Pas cu Pas: Castiga bani cu Fiverr